3 minutes min

Pasīvas ēkas būvniecība

Multikomforta māja Norvēģijā

Energoefektīva ēka ir vienkārša un funkcionāla, tās vērtības un risinājumi ir pārbaudīti, tie ir droši un garantē ekonomisku ekspluatāciju nākotnē.

Energoefektīva ēka, pasīva, zemas enerģijas māja

Energoefektīva ēka ir vienkārša un funkcionāla, tās vērtības un risinājumi ir pārbaudīti, tie ir droši un garantē ekonomisku ekspluatāciju nākotnē.

Pasīvo ēku būvniecības koncepcija  ir sākusies Centrāleiropā un attīstās jau 20 gadus. Pēdējos gados tā sāk izplatīties arī uz citām Eiropas valstīm. Somijā ir uzbūvētas vairāk par 20 pasīvajām ēkās un interese strauji pieaug, pateicoties zināšanām un pieredzei. Latvijai

Isover Multi Komforta Mājas koncepcija ir ieviesta vairākās Eiropas valstīs - Somijā, Igaunijā, Latvijā.. Isover Multi Komforta mājas konceptā koncentrējas nosacījumi, kas saistīti ar patīkamas dzīves vidi.

Pasīvā māja ir ēka, kas atbilst Vācijā izstrādātiem normatīviem:

1. ēka apkurei un dzesēšanai patērē līdz 15 kWh/m2 gadā

2. primārās enerģijas patēriņš līdz 120 kWh/m2 gadā 

VIT (Tehniskās pētniecības centrs Somijā) ir izstrādājis nosacījumus Somijas klimatam, un sadalījis Somiju 4 klimata zonās, kur katrai zonai ir atbilstoši enerģijas patēriņa nosacījumi. Piemēram Somijas dienvidu reģionā  ir šādi nosacījumi: ēkas apkures un dzesēšanas vajadzībām, ir neto enerģijas ≤ 20 kWh/m2 gadā un ēkas primārās enerģijas patēriņš ≤ 130 kWh/m2 gadā.

Pašreizējie standarti ēku celtniecībā ir  ≥ 100 kWh/m2 gadā apkurei un dzesēšanai.

Zemas enerģijas ēka apkurei un dzesēšanai patērē 40-50 kWh/m2 gadā.

Multi Komforta mājas priekšrocības:

  • iekštelpu komforts
  • patstāvīga temperatūra iekštelpās, aukstās virsmas nepastāv
  • nav caurvēja
  • sildelementu trūkums nodrošina brīvu mēbeļu izvietošanu telpā
  • laba skaņas izolācija
  • līdz 10 reizēm zemākas apkures izmaksas
  • neatkarība no pieaugošajām enerģijas cenām
  • līdz 30% augstāka cena nekustamā īpašuma tirgū
  • būvniecības izmaksas sadārdzinās par 15%

Enerģijas pieprasījums

Tas ir vienkārši - jo mazāk enerģijas nepieciešams, jo ēka ir energoejektīvāka. Tātad galvenais mērķis ir samazināt enerģijas pieprsījumu.

Ēkas enerģijas patēriņu var iedalīt 3 galvenajās grupās: siltumenerģija, elektroenerģija un kondicionēšana. Energoefektivitātes mērķis ar samazināt visus 3 patēriņus, bet iekštelpu gaisa kvalitāte, komforts un drošība paliek prioritāte.

Apkures enerģijas patēriņš

Pasīvai mājai nav aktīvas apkures sistēmas. Iespējamie siltuma avoti pasīvai mājai ir neliels centrālais sildelements, zemes siltumsūknis un cilvēki, kas izmato datortehnku, sadzīvestehniku un TV. Telpu apkures enerģijas patēriņu iespaido samazinātie siltuma zudumi ēkā, siltumam ir sarežģīti atstāt māju. Šādai mājai ir nepieciešama ļoti efektīva ventilācijas sistēma, populāras ir rekuperācijas sistēmas, caur kurām atgūst vairāk nekā 90% siltuma.

Konstrukcija

Siltuma zudumus caur konstrukciju var samazināt uzlabojot siltumizolāciju pašā konstrukcijā. Ja konstrukcija ir labi izolēta, tad tiek zaudēts mazāk siltuma enerģijas.

Energoefektīva konstrukcija sastāv no efektīvas, labi plānotas un kvalitatīvi izpildītas darba kvalitātes materiālu montāžas laikā. Konstrukcijā izmantojamā  siltumizolācijas materiāla biezumu nosaka materiāla siltumvadītspēja - materiālam ar sliktāku siltumvadītspēju ir jāpalielina biezums, lai sasniegtu vēlamo rezultātu. Pats svarīgākais konstrukcijās ir samazināt aukstuma tiltiņu veidošanos. No siltumizolācijas optimālā viedokļa ir īpaši rūpīgi jāuzstāda izolācija, lai tā cieši pieguļ konstrukcijām.

Svarīgi ir arī pievērst uzmanību logiem un durvīm - to lielumam, izolācijai un skaitam.