Norisinājās Saint-Gobain Arhitektūras studentu konkursa 2024 nacionālās atlases kārta

Saint-Gobain Arhitektūras studentu konkurss 2024

18. janvārī norisinājās Saint-Gobain Arhitektūras studentu konkursa nacionālās atlases kārta, kurā tika vērtēti deviņi arhitektūras studentu komandu iesniegtie darbi un noskaidrota viena komanda, kura pārstāvēs Latviju konkursa starptautiskajā kārtā.

 

 

2024. gada 18. janvārī norisinājās Saint-Gobain Arhitektūras studentu konkurss, kurā piedalījās deviņas komandas no “RISEBA” arhitektūras un dizaina fakultātes un “RTU” Arhitektūras un Dizaina institūta. Par Latvijas nacionālās atlases uzvarētājiem kļuva RTU studentes Paula Anna Ķēbere, Aiva Līdaka-Ešenvalde, Ada Paula Vītoliņa. Komanda ieguva naudas balvu un iespēju pārstāvēt Latviju konkursa starptautiskajā kārtā. Savukārt otro vietu un naudas balvu ieguva RTU studenti Armands Līdigs, Kristaps Grūbe, Dagmāra Pētersone. Konkursa trešo vietu ieņēma studenti no RISEBA Arhitektūras fakultātes - Nauris Lukjanovičs, Mārcis Rautiņš. Šī komanda arī tika atzīta kā labākā studentu balsojumā. Žūrija atzinīgi novērtēja Tabitas Ozoliņas, Ines Cudel un Rūdolfa Golubova veikumu, piešķirot RTU studentu komandai specbalvu.
Šī gada konkursa uzdevums bija radīt attīstības vīziju apkaimei Somijā – Helsinkos. Studentiem bija jāsniedz priekšlikums kopējam teritorijas labiekārtojumam, jāizstrādā esošas ēkas pārbūve, jāpiedāvā vīzija par jaunbūvējamu daudzdzīvokļu ēku un jāsniedz priekšlikums vēsturiskas muzeja ēkas funkcijas maiņai.

 
Nacionālās atlases žūrijas sastāvā bija „Saint-Gobain Latvia” pārstāvji Andris Lujāns un Nauris Ligeikis, inženiere Mare Mitrevica (Passive House Latvia), arhitekts Ervīns Krauklis (Passive House Latvia) un arhitekts Ansis Klīdzējs (Sia “Didrihsons Arhitekti”).
 
Konkursa mērķis ir popularizēt un veicināt izpratni par ilgtspējīgu būvniecību, vienlaikus domājot par ēku iemītnieku veselību un labsajūtu, kā arī pēc iespējas samazinot ietekmi uz vidi visā ēkas dzīves ciklā. Konkurss norisinās divās kārtās – nacionālā atlase un starptautiskā kārta. Konkursa starptautiskā kārta norisināsies Helsinkos no šī gada 10. līdz 12. jūnijam.

Ar konkursa norisi starptautiskā mērogā plašāk var iepazīties saitē: https://architecture-student-contest.saint-gobain.com/

“Saint-Gobain” ir viens no vadošajiem būvmateriālu ražotājiem pasaulē un ir vieglas un ilgtspējīgas būvniecības līderis. “Saint-Gobain” starptautisko konkursu augstskolu studentiem rīko jau 19. reizi, aicinot piedalīties studentus no arhitektūras, dizaina un būvinženieru fakultātēm.